Sitta BAKÅTVÄNT i bilstol....

Har haft en del vilda disskutioner hurvida ett barn ska åka framåt eller bakåt i en bil o i vilken ålder..
har samlat fakta även ett videoklipp på hur det kan se ut..

Det finns dessvärre ingen lag på att barn ska sitta bakåtvänt i givetvis så kan det hända fruktansvärda olyckor trotts att man har en bakåtvänd bilstol..

Klistrar här nedan in olika texter ifrån vägverkets sida!!..

Vänd inte barnet för tidigt

Barn bör åka bakåtvänt så länge som möjligt. Stolen är urvuxen när barnets huvud inte får tillräckligt stöd, eller när viktgränsen har passerats. Då kan du behöva byta till en större bakåtvänd modell

http://www.vv.se/Startsida-foretag/Trafiken/Fordon-och-trafikant/Bil/Sakerhet-i-bil/Sa-skyddar-du-barnen/Bakatvand-bilbarnstol/

Fortsatt bakåtvänt åkande för barn i bil

Med forskningsmedel från Vägverkets Skyltfond startades 2002 ett nationellt samarbetsprojekt med syfte att verka för ett fortsatt bakåtvänt åkande för barn i bil.


Svenska barn upp till treårsåldern har i huvudsak åkt bakåtvänt sedan mitten av 70-talet. Resultaten av detta har varit mycket goda. I början av 70-talet dödades varje månad ett litet barn som bilpassagerare. De 17 senaste månaderna har inget barn under 6 år dödats som bilpassagerare i Sverige.

Det bakåtvända åkandet är dock utsatt för ett starkt tryck från omvärlden. Den fria handeln och det ökande resandet gör att billigare, framåtvända bilbarnstolar med en klart sämre skyddseffekt kan komma in på marknaden även i Sverige. För att motverka detta behövs en stark medvetenhet hos föräldrarna om vad som är säkrast för deras barn.

http://www.vv.se/Trafiken/Skyltfonden/Projekt/Slutforda-projekt/Fordonet/Fortsatt-bakatvant-akande-for-barn-i-bil/

Liten kropp kräver extra stöd

Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, och nacken är bräcklig. När en bil krockar kastas barnets huvud framåt och bakåt med våldsam kraft. För att barnet ska kunna klara en sådan påfrestning behövs extra skydd i bilen.
 
Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning i bilen, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Det anger nya regler som började gälla 1 januari 2007. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10-12 år.  

Bakåtvänt är bäst

Till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Därför ska du inte vända ditt barn för tidigt. Rekommendationen är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt, normalt tills de är ungefär fyra år. 

http://www.vv.se/Startsida-foretag/Trafiken/Fordon-och-trafikant/Bil/Sakerhet-i-bil/Sa-skyddar-du-barnen/#liten

Notera, 5 gånger högre risk att skadas eller dödas.. MEN det kan ju även hända bakvänt!!..
men rekomendationerna säger att det bästa är bakåtvänt!!.. hade det inte vart ngt skillnad hade väl inga bakåtvända stolar gjorts o det hade stått att det inte spelade ngn roll..

MARKERAR DOM OMRÅDENA SOM ÄR DET VIKTIGA I TEXTEN MEN LÄS GÄRNA HELA..



Bakåtvänt är rättväntHur utsatt barnet är kan man se vid till exempel krockprov. Under en frontalkollision slungas barnet framåt i den riktning bilen körde. På den högra bilden ovan slungas det framåtvända barnets kropp framåt och det är bara bältet som håller kvar barnet i stolen. Belastningen på den delen av kroppen som bältet ligger an mot blir därför mycket stor. På grund av det proportionellt sett tunga barnhuvudet som också slungas framåt blir belastningen på barnets nacke särskilt hög. Jämför nu med bilden till vänster. Det bakåtvända barnet slungas också framåt i den riktning som bilen körde, men eftersom barnet åker bakåtvänt fångas huvudet och kroppen direkt upp av skyddets ryggstöd. Det gör att kraften fördelas över en större yta istället för att belasta bara vissa delar av kroppen. Därmed skyddas både huvud, nacke och resten av kroppen mycket bättre.

Det allra säkraste sättet att färdas i en bil är just bakåtvänt vilket även framgår av olycksstatistik. Om det vore tekniskt och praktiskt möjligt skulle alla i bilen färdas bakåtvända.

Inga framåtvända bilbarnstolarPå den svenska marknaden dyker det tyvärr upp framåtvända bilbarnstolar emellanåt. De har ofta ett lägre pris och man kan därför lockas att välja dessa, om man inte känner till att bakåtvända skydd är flera gånger säkrare. Vändbara skydd förekommer också, men det finns ingen anledning att vända ett sådant skydd i framåtvänt läge, eftersom det är säkrare för ditt barn att sitta bakåtvänt. Skyddet ska användas bakåtvänt så länge som möjligt. Innan barnets ögon kommit i höjd med överkanten på ryggstödet är det dags att byta till ett annat skydd.

Varför vi inte gör som övriga EuropaI andra länder där bakåtvänt åkande upphör vid ca 9-15 månaders ålder ser man en ökning av dödade och skadade barn i bil från ett års ålder. I Sverige slipper vi den ökningen tack vare det fortsatta bakåtvända åkandet. Diagrammet nedan visar skillnaderna mellan Storbritannien och Sverige. För de minsta barnen (0 år) finns ingen större skillnad, men redan för 1-åringarna märks en fördubbling av skadade och dödade i Storbritannien jämfört med Sverige. Låt därför barnen åka bakåtvända så länge som möjligt.


Skadade och dödade per 100000 barn i Sverige och Storbritannien


Låt hela ryggen ta stöten - inte bara nackenFrontalkollision är vanligast och oftast kraftigast. För den som åker framåtvänd blir belastningen på nacken stor. Åker barnet bakåtvänt fördelas kollisionsvåldet över hela barnets bål, bäcken och huvud. Det är den främsta anledningen till att barn bör sitta bakåtvända så länge som möjligt. Om vuxna passagerare kunde åka bakåtvända skulle skaderisken minska även för dem.

Olikheterna i kroppsproportioner mellan barn och vuxna innebär även att tyngdpunkten i ett barns kropp befinner sig högre än hos en vuxen. Detta påverkar kroppsrörelserna vid en olycka och gör att skadorna blir värre hos barnet.


Kroppens proportioner i olika åldrar. Bild: Copyright Volvo Car Corporation



Tänk dig att du vaknar en morgon och ditt huvud väger 20 kg istället för "bara" ca 6 kg. Försök sedan balansera denna tyngd när du ska resa dig. Så är det för ett barn som är ett och ett halvt år. Barnets huvud utgör hela 25 procent av barnets vikt. Du kanske kan förstå vilken påfrestning en frontalkollision då innebär för barnets nacke. Om barnet sitter framåtvänt slungas huvudet framåt med våldsam kraft. En liten nacke klarar inte alltid detta. Om barnet däremot åker bakåtvänt belastas hela ryggen, istället för bara den klena nacken.

Barn är mjukaBarn är mjuka, bilar är hårda - en slogan som fortfarande gäller. Barn är också mjukare än vuxna. Barnets skelett är mjukare. Nackkotorna på ett barn är fortfarande mjukdelar som ännu inte har utvecklats till starkt ben. Denna process pågår fram till och med puberteten. Barnets skelett klarar därför inte yttre våld på samma sätt som en vuxens. Barnets revben bänds istället för att brytas av om de utsätts för yttre våld. Det kan resultera i att lungor och hjärta belastas av det yttre våldet i högre grad hos barnet. Buken hos ett barn skyddas inte heller till lika stor grad av bröstkorg och bäcken, vilket medför en större risk för skador på inre organ.

Den "skyddsbur" som skelettet utgör hos barn är alltså mjukare än hos vuxna. Det sprider därför kollisionsvåldet sämre över kroppen än hos vuxna. Dessutom är barnets skallben inte lika tjockt och skyddande som på en vuxen. Ryggradens kotor är inte heller färdigutvecklade. Det innebär att yttre våld även i viss mån belastar ligamenten och kan orsaka ryggmärgsskador.


HistorikIdén med att låta barn åka bakåtvända kläcktes redan på 60-talet av Bertil Aldman, senare professor på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Han inspirerades av de stolar som astronauterna använde. Deras stolar fördelade kraften över hela ryggen, precis som bakåtvända bilbarnstolar gör! Som pionjärland på bakåtvänt åkande är Sverige ett föregångsland. Många länder har tagit efter det bakåtvända åkandet, men tyvärr har de ännu inte lyckats introducera bakåtvända skydd, annat än för de allra minsta. Det sätter sina svarta spår i deras olycksstatistik.

http://www.ntf.se/konsument/barnibil/default31003.asp



Här kommer filmen ifrån youtube..
Får rysningar när ja ser den o tänker att det skulle kunna vara min son om han inte sitter säkert..
Vilken enorm skillnad det är..



detta är fortfarande ngt som disskuteras o ja förstår inte varför..
detta inlägg borde visa en hel del om vad som är det säkraste sättet..

Tycker det borde finnas en lag på att det ska vara så o framåtvända stolar för barn under 4-5 år borde inte få göras..
NTF konsument lade fram denna statisik för ex Ica Maxi som då drog tillbaka sina framåtvända stolar pga av ökad risk för dödsfall eller skada!!..

Men med tanke på att det inte finns en lag så är det fullt lagligt för barn att sitta framåtvända pga av det produceras o säljs sådana stolar.. vilket skapar förvirrning och okunskap hos vissa köpare!!..

Tänker avrunda med att säga at det är vi som föräldrar.. MAMMA o PAPPA som ansvarar för vårat barns säkerhet!!
och ja tänker göra allt i min makt för att se till att mitt barn åker säkert i trafiken.. Han är mitt hjärta utanför kroppen!!..
Mitt allt, mitt liv.. en fantastisk skapelse som ja o hans far har skapat!!..

Kommentarer
Postat av: jen

bra skrivet michis!

2009-04-18 @ 18:10:05
Postat av: Hanna

Jag håller med ovanstående talare!!!

2009-04-19 @ 16:29:28
Postat av: eva

så bra skrivet!!!

inte skall min lilleman få sitta framåtvänd innan han e 4...

2009-04-19 @ 22:00:44
Postat av: Milla

Funderade på att vända mitt barn på 3 men har nu ångrat mig och hon får sitta bakåt till minst 4!Tack för ett superbra inlägg!!

2011-04-10 @ 09:02:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0